Coumadinle Etkileşen Besinler

İnme geçiren hastaların bir kısmında koruyucu tedavi amacı ile pıhtı oluşumunu engelleyen ilaç olarak Coumadin isimli ilacın kullanılması gereklidir. Bu ilaç kanın daha uzun sürede pıhtılaşmasını sağlayarak, pıhtı oluşumunu veya varsa eğer mevcut pıhtının büyümesini engeller. Coumadin kullanılırken ilacın uygun dozunun sağlanabilmesi için ilaç başlanmadan önce ve poliklinik takiplerinde hekimin uygun gördüğü aralıklarla INR adı verilen kan testinin yapılması gerekmektedir. Bu test, ilacın etkinliğini ve kanama riskini belirlemek açısından çok önemli olup, testin sonucuna göre ilaç dozunun belirlenmesi yapılacaktır.

Coumadin, diyetteki bazı gıdalar ve ürünler ile etkileşebileceğinden bu ilacı kullanırken beslenmeye mutlaka dikkat edilmelidir.

Bazı ilaçlar da Coumadin ile etkileşip ilacın etkisini değiştirebileceği için Coumadin ile etkileşebilecek ilaçlar açısından dikkatli olunmalıdır. Mutlaka hekim önerisi alınmalıdır. (Asprin ve diğer kan sulandırıcılar, ginseng, ginkgo, ağrı kesiciler, vitamin E, bitkisel ilaçlar, vs gibi)

Coumadin kullanırken diyette dikkat edilmesi gerekenler

Bazı gıdalar ve ürünler Coumadinin etkinliğini değiştirebilirler. Özellikle K vitamininden zengin gıdalar ilacın etkinliğini azaltacaktır.

Lahana, ıspanak, pazı, brokoli, kıvırcık, marul, yeşil soğan, maydanoz, nane, dereotu, roka, tere, semizotu, asma yaprağı, leblebi, şalgam, mayonez, hardal, soya ve kanola yağı yüksek miktarda K vitaminini içermektedir. Yeşil yapraklı sebzeler dışındaki sebzelerde herhangi bir kısıtlama yoktur. Kuşkonmaz, karnabahar, peynir, bezelye ve avokado orta dozda K vitamini içermektedir.

Coumain kullanırken fazla miktarda yoğurt tüketimi veya probiyotik destek kullanımı önerilmemektedir.

Bazı multivitaminler K vitamini içerebileceğinden Coumadin kullanırken multivitamin kullanımı konusunda da mutlaka hekim ile birlikte karar verilmedir.

Ayrıca bazı beslenme ürünleri yüksek miktarda K vitamini içermektedir. Eğer beslenme ürünü kullanılıyorsa mutlaka hekim ile görüşülmelidir.

Sarımsak hapı, zencefil hapı, Ginkgo biloba, Omega-3 kanama riskini arttırabilir. Coenzim Q, yeşil çay ve ginseng Coumadin etkinliğini azaltıp pıhtılaşma riskini arttırabilir. Bu ürünlerin Coumadin kullanan hastalarda kullanımları önerilmemektedir.

Kan sulandırıcı olduğu düşünülen bazı bitki çayları etkileri tam bilinmediğinden tüketilmemelidir. Papatya çayı, yeşil çay, adaçayı vb. çayların tüketimine dikkat edilmelidir. Meyve çayları tercih edilebilir. Siyah çayda sınırlama yoktur.

Kırmızı acı biber, papatya, melek otu, keten tohumu, at kestanesi, zerdeçal gibi bitkiler de Coumadin etkisini artırıp kanamaya neden olabilir. Bu gibi ürünlerin tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır.

Alkol Coumadin yanıtını etkileyebilir. Fazla miktarda alkol alımı kanama riskini arttırabilir. Alkol alımı günlük 300 cc şarap veya birayı geçmemelidir.

Günlük tavsiye edilen miktarlardan daha yüksek ek takviye E, A,C vitamini içeren tabletlerin kullanımı önerilememektedir.

Tahıllar (buğday, arpa, yulaf, kepek içeren ekmek, pilav, makarna gibi), kırmızı et, tavuk, yumurta, süt, tereyağı, havuç, kereviz, mısır, soğan, pirinç, domates, patates, yerfıstığı, bal kabağı, meyvelerin etli kısımları (elma, portakal, şeftali, çilek, muz, karpuz) K vitamininden fakirdir, serbestçe tüketilebilir.

Meyvelerin kabuk kısımları ve sebzelerin dış yaprakları iç yapraklarına oranla 3-6 kat daha fazla K vitamini içermektedir. Elma, armut, ayva, salatalık ve kabak kabuksuz olarak tercih edilmelidir.

Greyfurt ve greyfurt suyu Coumadinin metabolize edilip atılımını yavaşlatarak kanama riskini arttırabilir. Kızılcık suyunun da Coumadin etkinliğini arttırabileceği bilinmektedir. Coumadin kullanan hastaların greyfurt, kızılcık veya greyfurt suyu tüketiminden kaçınması önerilmektedir.